Het coalitieakkoord Vijfheerenlanden 2022-2026 is de aanleiding voor GroenLinks geweest om haar visie voor de komende 4 jaar op te stellen. Een deel van deze visie is gebaseerd op de punten die door Brigitte van Brakel zijn ingebracht in de raad van 8 juni 2022.

“ Coalitieakkoord verlangt meer klimaatdaadkracht en sociale focus ”

Op 8 juni 2022 gaf GroenLinks in de raad haar accenten aan op het coalitieakkoord 2022-2026. Het formatieproces verliep snel. Het college bestaat uit 5 mannelijke wethouders. Allemaal met kwaliteit, maar wel een stap terug in het streven naar meer diversiteit. Op 9 mei 2022 heeft GroenLinks daarom de aangenomen motie voor meer diversiteit in het college mee ingediend. Een kernwoord uit het coalitieakkoord is betrokkenheid. De betrokkenheid van onze inwoners verdient meer aandacht. Als we bijvoorbeeld terugkijken naar de geringe belangstelling voor het einddebat deze gemeenteraadsverkiezingen, dan ligt er een duidelijke morele opdracht de inwoners meer te betrekken bij de lokale politiek. Er moet meer ingezet worden op inwonerparticipatie. Daarom is het goed dat het college start met een inwonerberaad. Wij gaan mee in het idee van de coalitie voor loting hierbij, zodat er sprake is van voldoende diversiteit. Tevens zijn wij voorstander van maximale participatie. Belangrijk hierbij om de regie bij de inwoners te leggen en de technische kaders door de gemeente te laten vaststellen.  

GroenLinks wil zich de komende coalitieperiode richten op de volgende 3 thema’s:

1. Wonen

De coalitie kiest in bepaalde wijken voor een regionale aantrekkingskracht. Daarbij gaan 7 op 10 woningen naar inwoners van buiten de gemeente. Het college geeft als antwoord op onze technische vraag (nr. 22) over de financiële positie i.c.m. woningbouw dat een toename van het aantal woningen/inwoners leidt tot een hogere uitkering van het gemeentefonds. Oftewel hoe meer regionale aantrekkingskracht, hoe meer geld voor de gemeente. Met als nadelig gevolg: minder huizen voor onze eigen inwoners. GroenLinks kiest juist voor kleinschalig bouwen voor eigen inwoners. De coalitie streeft gelukkig wel naar minimaal 50% betaalbare woningen. Een mooi streven, maar nog geen garantie.

2. Leefbaarheid

Mobiliteit

De inzet op verbetering van het OV en aandacht voor de fietser is een positieve stap. Men kiest voor meer laadpalen voor elektrische auto’s, maar vooralsnog alleen op aanvraag van een inwoner. Wij gaan hierin verder. Een proactief beleid zal het elektrisch rijden meer stimuleren. Het is fijn dat er meer aandacht is voor deelauto’s en voor een concrete aanpak m.b.t. schoolroutes en zwaar verkeer. Wel vreemd dat de voetganger niet wordt genoemd in het coalitieakkoord. Als de coalitie dan echt kiest voor innovatieve maatregelen om de leefbaarheid en verkeersveiligheid te verbeteren, zijn ook autoluwe binnensteden een must.

Lokale economie en toerisme

De kracht van Vijfheerenlanden ligt in onze natuur, cultuur en streekproducten. Ook zien we graag meer mogelijkheden voor kleinschalig overnachten. Dat de coalitie gebruik gaat maken van stadsmanagement en een Toerismeplatform zullen hierbij een goede ondersteuning zijn.

Vitale Landbouw

Een contactfunctionaris landbouw is een goed idee in een onzekere tijd van klimaatopdracht en agrarische bestaanszekerheid. Wij willen ook versterking van de agrarische sector, maar dat zit niet meer in het oude denken, zoals meer koeien, meer binnen, meer mais – waartoe boeren jarenlang gedwongen zijn door het uitstelgedrag van het Rijk. Het is belangrijk om de transitie te gaan maken naar extensivering, te kijken naar een basisinkomen en in gesprek te gaan met boeren over mogelijkheden in biologische landbouw, met behoud van biodiversiteit, dierenwelzijn en een eerlijke prijs.

Energietransitie

De klimaatopdracht is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij kiezen voor een rechtvaardige, eerlijke energietransitie en een duidelijke focus op klimaatadaptatie. De coalitie vertoont ons inziens uitstelgedrag met de focus op zon op daken/gevels en daar waar nodig dan nog eens gaan kijken naar windenergie. Windenergie gaat sowieso nodig zijn om de Regionale Energie Strategie-doelen te halen. Wij richten ons verder op voldoende duurzaamheid, een groene leefomgeving en handhaving dan wel uitbreiding van biodiversiteit en circulaire economie.

3. Sociaal

Wij omarmen het belang van kwalitatief goede onderwijshuisvesting en vermindering van kansenongelijkheid. Het is goed dat men inzet op het verminderen en voorkomen van armoede en schulden. Graag zien wij ook dat het college het manifest “Inclusief Samenleven” gaat uitvoeren, dat door diverse partijen is ondertekend op 11-2-2022. Hierin gaat het om kwetsbare groepen, de LHBTIQA+ gemeenschap, taal, toegankelijkheid en de doelen van het VN-Gehandicaptenverdrag. Dat laatste krijgt van het college gelukkig wel de aandacht. 

 Het sociaal beleid in het coalitieakkoord is ambitieus. Wij complimenteren het feit dat het Lokaal Gezondheidsbeleid wordt voortgezet. Gezondheidspreventie en jeugdzorg zijn belangrijk om gezondheidsverschillen in wijken/kernen tegen te gaan. Het is mooi dat JOGG hierin een centrale rol speelt. Voor deze integrale aanpak heeft GroenLinks de afgelopen 2,5 jaar immers gepleit. Sport en bewegen zijn hierbij van belang. Daarom willen wij dat het college zich inzet voor onderhoud, vernieuwing en verduurzaming van sportaccommodaties. Wij zijn positief over de keuze voor multifunctionaliteit van accommodaties.

 Raadsvoorstellen zullen wij de komende jaren beoordelen op leefbaarheid, duurzaamheid en het sociale aspect. We zijn nu eenmaal afhankelijk van onze natuur en ons klimaat. Alleen met een langetermijnvisie kunnen we gezond opgroeien en veilig en inclusief samenleven in heel Vijfheerenlanden.